Tuesday, October 21, 2014

Sve će to reka da odnese II


Agencija za zaštitu životne sredine Srbije saopštila je da postoji mala verovatnoća da opasna koncentarcija teških metala, nanetih muljem i vodom iz oštećenog jalovišta nekadašnjeg rudnika "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja, stigne preko reke Jadar do Drine i Save.

Zamenik direktora Agencije Dejan Lekić kaže da građani nemaju razlog za zabrinutost, jer će zbog mnogo većeg protoka Drine i Save koncentracija biti i 100 puta manja od one utvrđene u Jadru, prenosi Beta.


Gradsko veće Loznice zatražilo hitno rešavanje problema isticanja hemikalija sa jalovišta iz rudnika u Stolicama, kod Krupnja. Koncentracije metala na ušću Jadra u Drinu povećane za nekoliko stotina puta od dozvoljene.

Na osnovu najnovije analize uzoraka vode sa četiri merne stanice, na samom ulivanju Jadra u Drinu, nalazi su više nego poražavajući. Gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan, koji se nalaze u kategoriji od 1 do 4, u većini uzoraka ovde su van te klase. "Koncentracije gvožđa na mestu ulivanja Jadra u Drinu povećane su 290 puta, a antimona 160 puta u odnosu na dozvoljene", upozorio je Aleksić.

RTS, petak, 17. okt. 2014: Teški metali se bliže Savi

Teški metali s muljem i vodom iz oštećenog jalovišta nekadašnjeg rudnika "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja, stigli su u Drinu kod Badovinaca na području opštine Bogatić, pokazuju najnovije analize Agencije za zaštitu životne sredine.

Rezultati analize vode Kostajnika, Jadra i Drine,
objavljeni na sajtu Agencije, pokazuju visoke koncentracije gvožđa, mangana, arsena, olova, nikla i kadmijuma, prenela je Beta. Postoji mogućnost da te opasne materije uskoro budu u Savi, što bi predstavljalo veliku ekološku opasnost za Beograd i druge gradove.

Analiza uzoraka vode, uzetih 3. oktobra iz Badovinaca, utvrdila je da vrednost ukupnog gvožđa i arsena odgovara trećoj klasi, a rastvorenog olova trećoj, odnosno četvrtoj klasi kvaliteta vode.U uzorcima vode Jadra uzetim kod Bradića, ima gvožđa, arsena, mangana, rastvorenog nikla i olova, a kvalitet vode je od treće do pete klase. Teških metala ima i u Jadru.

"Ovi rezultati su potvrdili naša upozorenja da će teški metali brzo stići do Drine. Neki su to potcenjivali tvrdeći da će veći vodotokovi razblažiti koncentraciju opasnih materija. Oni su ipak otkriveni u Badovincima, gde je voda svrstana u treću, odnosno četvrtu kategoriju, što znači da nije ni za piće i tehničku upotrebu", izjavio je Dragoslav Dobrić, član Gradskog veća Loznice, zadužen za zaštitu životne sredine.

Podsetio je da osim posete direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića, koji je "obećao da će preduzeti sve što je u njegovoj moći", drugih reakcija države nije bilo.


Па, да подвучемо црту:

Од маја 2014. у локалну речну мрежу свакодневно и беспрекидно излива се токсична јаловина старог рудника антимона.

Пет месеци је прошло, а није урађена ни једна конкретна ствар на санацији катастрофе. Људи живе уз сиву и смрдљиву воду, метали се таложе на земљиште на ком расте храна, рибе умиру, дрвеће се суши.


Ни једно министарство не преузима одговорност. Ни један министар, нити други виши функционер ове државе није се огласио поводом овог проблема. Табу тема.

Једино се огласила СЕПА.
Прво је речено да загађење неће ни стићи до Дрине.
Стигло је до Дрине.
Па је речено да ће се разблажити у Дрини.
Није се разблажило.
Последња мерења показују да је вода у другој најгорој класи загађености на само десетак километара од ушћа Дрине у Саву.
 

Да ли им верујете да неће стићи до Саве?

Власт ћути, јер жели да остане на власти.
Опозиција ћути, јер је рудник у власништву њиховог некадашњег финансијера.

Незванично, чује се да се за санацију нема пара. Али има се за све параде и утакмице високог ризика.

Иронично, на крају војне параде у Београду свирао је Марш на Дрину.


Нажалост, ово је проблем који ми, обични грађани не можемо директно да решавамо, али макар свако од нас може да ради на разбијању ове увредљиве и погубне тишине.


No comments:

Post a Comment