Friday, February 17, 2012

Nahranite ptice iz kraja (2)

Ako ste propustili - DEO PRVI

Ili ti: kako je prošlo pravljenje kolača za ptice:

Potrebno je: nekoliko kalupa (šoljice ili slično, što pritom neće pući u zamrzivaču; preporučujem da budu manjih dimenzija, čak možete napraviti mini kolače u većem kalupu za led), papir za pečenje, svinjska mast, zrnevlje i kanap.

1. Papir isečete na pravougaone delove koji odgovaraju veličini šoljica (papir treba da potpuno oblaže šoljicu iznutra i da viri izvan ivice);
2. Napunite ih mašću (koja će se raskraviti na sobnoj temperaturi), a potom u nju umešajte zrnevlje:


3. Napravite omče od konopca. Čvorovi na kraju služe da bi se kolač bolje vezao oko omče. Napravite ih još više nego na ovoj slici:

4. Omčicu gurnite u kolač, skroz do dna kalupa i dobro ga "ušuškajte" okolo mašću.


5. Ostavite u zamrzivaču nekoliko sati, najbolje preko noći.
6. Kada se kolači stegnu, iznesite ih napolje, izaberite drvo/žbun, uklonite papir i okačite na granu, što više - to bolje. Napomena: stegnut kolač ne smete dugo držati u rukama pri postavljanju, jer će ga toplota vašeg tela raskraviti. Servirati na temperaturama ispod 0 stepeni C.


Psi.Es: Napušteni psi su u veoma teškoj situaciji što se tiče gladi. U ovom članku (klik!) Nemanja Jovanović, veterinar i kinolog, rekao je par zaista poučnih i korisnih stvari, pogledajte. Samo lepo bi bilo da su i novinari pokazali malo ljudskosti i gnusno senzacionalistički naslov promenili u "Molba: Nahranite gladne pse lutalice".

No comments:

Post a Comment