Friday, February 22, 2013

Novi odeljak: GMO u Srbiji

Ovih dana (meseci, tačnije) Srbija je na pragu odluke, odnosno izmene odluke, koja može radikalno uticati na sve bitne aspekte naših života: na zdravlje, na životnu sredinu, na ekonomiju. Radi se o debati oko genetski modifikovanih organizama i pritiscima da Srbija promeni svoju sadašnju zakonsku regulativu koja ne dozvoljava uzgoj GMO, niti trgovinu istima.


Usudiću se da kažem da je ovo jedan od ubedljivo najbitnijih problema sa kojima se suočavamo danas.
Nije samo ekološke i privredne prirode, već je opšti, sablasno sveobuhvatan. Ti si ono što jedeš.

A cela igra se odvija na prilično složen, prepreden i na momente holivudski teatralan način.


Većina naših stručnjaka je za sada protiv GMO, ali njihovo glas se ne čuje dovoljno glasno.

GM lobi radi direktno i ne preza od toga da se služi čistim laganjem, obmanama i prikrivanjem svega što im ne ide u prilog. Marketing se servira kao nauka. I imaju ozbiljne mehanizme manipulacije na račun neznanja ljudi. Tim alatkama već ozbiljno rovari po našoj javnosti.

A javnost? Javnost je većinski neobrazovana, i prilično bipolarna - apatično nezainteresovana ili reaktivna u pogledu tema koje im političari i mediji bace kao izgladnelom psu kosku. Najsvežiji primer je aflatoksin u mleku. Debata oko GMO nema izgleda da se zahukta na takav način, a na pitanje zašto je tako postoji više odgovora.

Krajnje je vreme da se neka od tih pitanja dotaknu.
Zbog sviega ovoga neophodno je diskutovati o problemu na svakom ćošku, i pokušati prodreti do istine o GMO u meri u kojoj nam je do sada poznata. A poznato je mnogo, samo što je ono nepodobno sakriveno negde u medijskom mraku.

Za početak, podeliću najpraktičniji sajt/publikaciju koje sam do sada pronašla na ovu temu:
GMO Myths and Truths na earthopensource.org
Može se skinuti kao jako lep i pregledan PDF, ili čitati na sajtu (navigacija je s desne strane).



No comments:

Post a Comment