Thursday, July 23, 2015

Posle uspešne akcije seče hrasta, Zavod za zaštitu prirode Srbije menja ime



Četvrtak, 23.07.2015. 17:55
GrinNjuzi, a-la Njuz.net

foto: Aleksandra Milovanović
Vlada Srbije, Ministarstvo građevinarstva, Zavod za zaštitu prirode, visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve i trojica radnika nepostojeće firme uspešno su obavili seču šest stotina godina starog hrasta kod varošice Savinci. Seča je završena uspešno uprkos otežavajućim okolnostima poput volje građana i mraka noći.

Pretpostavlja se da je hrast pao bez većih problema jer je mudro sistematski uništavan tokom vakuuma od dve godine. Naime, posle veštog manevra tadašnjeg ministra Ilića 2013. godine, kada je ispričao bajku o zaštićenom i ograđenom hrastu, narod mirno utonuo u san, a radovi u neposrednoj okolini hrasta su nastavljeni.

Poznato je da je stoletni hrast bio jedna od najvećih pretnji daljem napretku naše zemlje na evropskom putu. Kada izuzmemo njega, toliko nam dobro ide da je prosto neprijatno.

Dr Stevan Nikolić, direktor Zavoda za zaštitu prirode u penziji i naučni savetnik, a inače jedina osoba iz Zavoda koja je imenom i prezimenom istupila u javnost u podršku seči, izrazio je zadovoljstvo što patetika nije pobedila, što progres nije ugrožen i što praksa sečenja „moćnih hrastova“ radi raznih projekata može neometano da se nastavi.

 „Pošto prirodu već brane arhitekte, zeleni, patetičari, šarlatani i neznalice, vreme je da stručnjaci poput nas ulože znanje u zaštitu puteva i njihovih tehničkih rešenja, jer se, osim vlasti i kreditora, retko ko stavlja na njihovu stranu. Zato je doneta odluka da Zavod za zaštitu prirode Srbije promeni ime u Zavod za zaštitu puteva Srbije“.

Uprkos prilagođavanju delovanja i imena, Zavod neće menjati osnovnu delatnost – od sada će se baviti zaštitom puteva koji treba da se nađu u prirodi, ili pak iznad nje.

Posebno je zgodno, primećuje Nikolić, što skraćenica Zavoda zbog novog imena neće morati da se menja. „Da ne poštujemo isključivo činjenice, mogli bi da kažemo da je u pitanju bila sudbina“.

U Zavodu smo se raspitali i o žalbama meštana i javnosti u vezi problema što auto-put seče Savinac na dva dela.

„Stvarno smo najgori narod. To ima samo u Srbiji, da se neko žali kada od jednog dobije dva. Umesto da budu zadovoljni jer sada imaju dva Savinca umesto jednog, meštani gunđaju i negoduju. A mogli bi da po uzoru na planove Beograda osmisle projekat „Savinac na autoputu“ ili dve strane autoputa povežu gondolama. To bi bila fantastična turistička atrakcija“, rekao je zaposleni Zavoda koji je napravio pauzu u kucanju komentara povodom seče da bi odgovorio na naše pitanje.

Nikolić se takođe slaže sa ovakvom procenom.

„Uostalom, takvih hrastova puna je Srbija. A autoput... To nema svako“, ponosno je zaključio.


No comments:

Post a Comment